Εφημερίδες/Πρώτο Θέμα/2006
Μια σχεδόν πραγματική ιστορία ( 20-07-2008 )

Ποτέ, στη 48χρονη δημοσιογραφική μου ζωή, δε χρησιμοποίησα σχεδόν αυτούσιο,  το δελτίο Τύπου  ενός οργανισμού για να γράψω ένα άρθρο. Δε μπόρεσα όμως να αντιταθώ στο μαύρο χιούμορ και στη λογική που πηγάζει από την ανακοίνωση  του Συνδέσμου Εταιριών που αγωνίζονται στο χώρο των ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας κατασκευάζοντας φωτοβολταϊκά συστήματα. Το παραθέτω  σχεδόν αυτούσιο για να δείτε τι «μυαλά κουβαλάει» το (κάθε) γκουβέρνο  που, απ’ ότι φαίνεται (και μακάρι να κάνω λάθος) είναι δέσμιο των συμφερόντων των πετρελαϊκών εταιριών.

Απολαύστε το...

«....Οι κ. Καραμανλής και Σιούφας, κάτοικοι Ραφήνας και Καρδίτσας αντίστοιχα,  σκοπεύουν να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά. Συγκεκριμένα, σκέφτονται να βάλουν από δύο συστήματα ο καθένας. Ένα μικρό σύστημα του 1 κιλοβάτ (kW) στη ταράτσα της κατοικίας τους και ένα των 50 kW  σε παρακείμενο οικόπεδο για να γίνουν ανεξάρτητοι παραγωγοί ηλιακού ηλεκτρισμού. Το ερώτημα είναι αν τους συμφέρει να κάνουν κάτι τέτοιο με τις τιμές που προτείνει  το Υπουργείο Ανάπτυξης ή αν θα ήταν καλύτερο να επενδύσουν στη

γειτονική Ιταλία όπου ήδη υπάρχει ένα γενναίο καθεστώς ενίσχυσης της παραγόμενης ηλιακής κιλοβατώρας.

Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τα αρχικά σχέδια του ΥΠΑΝ (2005), η προτεινόμενη τιμή  πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας ήταν περίπου 0,50 €/kWh, ενώ τώρα ακούγονται τιμές 0,40 €/kWh για συστήματα σε κτίρια και 0,35 €/kWh για συστήματα εκτός κτιρίων (όπως έχει προτείνει η ΡΑΕ).

Οι νοικοκύρηδες Καραμανλής και Σιούφας

Το κόστος ενός συστήματος του 1 kW είναι 7.000 € + 19% ΦΠΑ = 8.330 €. Αν υποθέσουμε ότι οι  κ. Καραμανλής και Σιούφας  παίρνουν πενταετές δάνειο με επιτόκιο 9% για να καλύψουν τα έξοδα της επένδυσης, τότε το συνολικό κόστος του κάθε συστήματος είναι της τάξης των 10.000 €.

Η αναμενόμενη  παραγωγή  ηλεκτρικής ενέργειας από το φωτοβολταϊκό σύστημα  στη Ραφήνα είναι 1.395 κιλοβατώρες ανά έτος (kWh/kW/έτος), ενώ στην Καρδίτσα είναι 1.186 κιλοβατώρες ανά έτος.

Ο παρακάτω πίνακας δείχνει τους χρόνους  απόσβεσης (υπολογισμένους ως απλή περίοδος αποπληρωμής) για διάφορες τιμές πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας.

 

Τιμή ηλιακής κιλοβατώρας

Χρόνος απόσβεσης (έτη)

για τον κ. Καραμανλή

Χρόνος απόσβεσης (έτη)

για τον κ. Σιούφα

Αρχική πρόταση ΥΠΑΝ

(0,50 €/kWh)

12

14

Πρόταση ΡΑΕ

(0,40 €/kWh)

15

17

 

Οι επενδυτές  Καραμανλής και Σιούφας

Το κόστος ενός συστήματος των 50 kW είναι 325.000 € περίπου, ενώ η αναμενόμενη ετήσια παραγωγή είναι 69.750 κιλοβατώρες για τον κ. Καραμανλή και 59.300 κιλοβατώρες για τον κ. Σιούφα. Αν υποθέσουμε ότι οι κ. Καραμανλής και Σιούφας διαθέτουν το 30% του συνολικού ποσού και το υπόλοιπο 70% το καλύπτουν με δεκαετές δάνειο με επιτόκιο 7%, τότε  οι χρόνοι απόσβεσης για διάφορες τιμές πώλησης της ηλιακής κιλοβατώρας έχουν ως εξής (στα κόστη συνυπολογίζουμε τη φορολόγηση των εσόδων, τα λειτουργικά, την ασφάλιση, τις αποσβέσεις κ.λπ):

 

Τιμή ηλιακής κιλοβατώρας

Χρόνος απόσβεσης (έτη)

για τον κ. Καραμανλή

Χρόνος απόσβεσης (έτη)

για τον κ. Σιούφα

Αρχική πρόταση ΥΠΑΝ

(0,50 €/kWh)

12,8

16,3

Πρόταση ΡΑΕ

(0,35 €/kWh)

>20

>20

 

Αυτό σημαίνει ότι, αν υιοθετηθεί η πρόταση της ΡΑΕ, οι κ. Καραμανλής και Σιούφας δεν θα κάνουν ποτέ απόσβεση της επένδυσής τους. Ακόμη κι αν καταφέρουν να πάρουν επιπλέον επιδότηση 35% και 40% αντίστοιχα από τον αναπτυξιακό νόμο (παρότι τα συνολικά κονδύλια είναι περιορισμένα και θα πρέπει να ανταγωνιστούν πολλούς υποψήφιους επενδυτές, χώρια που θα καθυστερήσουν για πολλούς μήνες την επένδυσή τους), τότε οι χρόνοι απόσβεσης γίνονται 12,5 και 14,5 χρόνια αντίστοιχα.

 

Οι κ. Καραμανλής και Σιούφας επενδύουν στην Ιταλία

Αν αποφασίσουν να επενδύσουν στην Ιταλία, πέραν των επιδοτήσεων και φοροελαφρύνσεων που θα έχουν, θα εισπράξουν και 0,49 €/kWh. Αυτό σημαίνει ότι και χωρίς καμία επιδότηση, θα κάνουν απόσβεση του συστήματός τους σε 13 και 17 χρόνια αντίστοιχα. Το κρίσιμο ερώτημα επομένως είναι τι σκοπεύουν να πράξουν τελικά οι κ. Καραμανλής και Σιούφας…»

 

Η χαμένη τιμή των ΑΠΕ

Θα έλεγα ότι μία καλή ιδέα θα ήταν να «μπουν σφήνα» στη προεκλογική εκστρατεία των Μπερλουσκόνι-Πρόντι αλλά, σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να καλέσουν και τον Γιώργο Παπανδρέου οπότε η ιστορία, από σχεδόν πραγματική, θα μετατραπεί σε όπερα μπούφα σαν αυτή που παίζεται το τελευταίο καιρό με την απογραφή.

Μία καλύτερη θα ήταν η κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο  του υπουργείου Ανάπτυξης, που η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΚΕ) χαρακτήρισε σαν «εχθρική ενέργεια» απέναντι στο περιβάλλον, την εθνική οικονομία, το Πρωτόκολλο του Κιότο, αλλά και το μέλλον των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  στη χώρα μας!

Εκτός από τη ΚΕΔΚΕ, το αίτημα για την απόσυρσή διατυπώνεται από την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, τον Σύνδεσμο Εταιρειών Φωτοβολταϊκών, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Ηλεκτροπαραγωγών ΑΠΕ, τον Ελληνικό Όμιλο για τη Διάδοση των ΑΠΕ, το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων, την Greenpeace και τη «Μεσόγειος SOS»! Με λίγα λόγια δεν υπάρχει οργάνωση ή φορέας που να συμφωνεί!

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Greenpeace. «...έχουμε μια κυβέρνηση που δεν έχει το απαιτούμενο όραμα, σαν να μη καταλαβαίνει τι γίνεται...».

Ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας δήλωσε ότι «Το νέο είναι εχθρική ενέργεια για την εθνική οικονομία, το Πρωτόκολλο του Κιότο, το περιβάλλον, το κλίμα, το μέλλον, τα παιδιά μας. Ο «αρχιτέκτονας» του πρώτου νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ, ο κ. Σαλαγκούδης, καρατομήθηκε»

Αποκαλυπτικό των στόχων της κυβέρνησης για το  μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα αποτελεί και το παράδειγμα που έδωσε  ο Νίκος Βασιλάκος, πρόεδρος της Ελληνικού Συνδέσμου Ηλεκτροπαραγωγών από ΑΠΕ.

Το 2002 ΚΑΠΕ και ΡΑΕ σε συνεργασία με τον ΟΡΣΑ εκπόνησαν μελέτη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην Αττική και διαμορφώθηκε ο σχετικός χάρτης. Σε αιτήσεις 600 MW η ΡΑΕ έδωσε άδεια για την εγκατάσταση 100 MW. Από τότε όμως δεν έχει γίνει τίποτε. Μάλιστα ο ΟΡΣΑ με νεώτερη απόφασή του το 2003,  τάχθηκε εναντίον της εγκατάστασης  των αιολικών πάρκων στην Αττική!!!

Αντίθετα τους δύο τελευταίους μήνες η ΡΑΕ δρομολόγησε  διαδικασίες για την εγκατάσταση  4 συμβατικών σταθμών, ισχύος 2000 MW, με φυσικό αέριο: 824 MW  στη Χαλυβουργική, 390 MW στα ΕΛΠΕ, 400 MW στη ΔΕΠΑ και 400 MW στο Κερατσίνι.

Οι σταθμοί αυτοί κάθε χρόνο, κι αν ακόμη υποτεθεί ότι θα λειτουργήσουν με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, θα εκπέμπουν 5 εκ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα και 5000 τόνους διοξείδιο του αζώτου ( του βασικού συντελεστή παραγωγής φωτοχημικού νέφους στην Αττική).

Αυτά λοιπόν από το νεοελληνικό μέτωπο για την ανάπτυξη (ή μήπως καταβαράθρωση;) των ΑΠΕ στη χώρα μας. Περισσότερα σύντομα

 

 

 

       'Αλλα 'Αρθρα

 
     
  Σχεδίαση, Φιλοξενία: Τεχνόπολις Α.Ε. - © 2006-2008 Powered by